Van ''stroom'' naar ''warmte''

Zolang het salderingssysteem in Nederland niet wordt stopgezet zit je met zonnepanelen op je dak goed voor wat betreft de stroomvoorziening. Anders zit het met de warmtevoorziening. De oude cv-ketel moet vervangen gaan worden door een warmtepomp of, als er een warmtenet wordt aangelegd in je wijk of dorp, zal je een aansluiting daarop moeten gaan overwegen.

Wij zien zonnepanelen als de belangrijkste, en dus noodzakelijke, opstap naar volledig duurzame energievoorziening. Zonnepanelen zijn of worden een basisbehoefte waarvan iedereen moet kunnen profiteren. Daarom vinden wij het belangrijk dat de aanschaf van zonnepanelen voor iedereen bereikbaar wordt.

Met onze low budget aanpak willen wij aan onze klanten bewijzen dat energie die duurzaam wordt opgewekt voordeliger is dan energie die opgewekt wordt met fossiele brandstoffen. In eerste aanleg willen we aan onze klanten laten zien dat zelf stroom opwekken niet duur hoeft te zijn. Maar met alleen 'stroom' zijn we er nog lang niet, de vervolg stap, de stap naar duurzame warmtevoorziening is een nog grotere uitdaging. Ook hiervoor willen we bewijzen dat duurzame warmte heel voordelig verkregen kan worden.

Met alleen zonnestroom van onze zonnepanelen installaties zijn we er echter niet. De huizen moeten ook verwarmd worden en zonder opslag mogelijkheid zal alle zonnestroom die niet direct gebruikt wordt, na stopzetting van de salderingsregeling gratis het net opvliegen . Het elektriciteitsnetwerk fungeert nu nog, dankzij de salderingsregeling, als een soort accu. Maar aan deze regeling zal naar verwachting binnenkort worden afgebouwd.

Allemaal aan de warmtepomp dan? Dit gaat problemen geven. Op de eerste plaats zijn warmtepompen best prijzig, niet alleen de aanschafprijs vormt een stevige hobbel, ook het stroomverbruik is hoog. De warmtepomp eigenaar kan een jaarlijkse toename in de stroomvraag verwachten van circa 3000 kWh. Voor de meeste huishoudens betekent dit minstens een verdubbeling van het stroomverbruik. Daarnaast zal ook nog een batterij met een opslagcapaciteit van een behoorlijke omvang benodigd zijn, anders zullen de stroomrekeningen in het post salderingstijdperk onaangenaam hoog gaan uitvallen.

Kortom, individuele oplossingen zoals de warmtepomp kunnen voor sommige mensen interessant zijn, maar voor de meeste huishoudens zal de warmtepomp als een financieel gedrocht uit bus gaan komen.  We zullen daarom toe moeten gaan werken naar een gezamenlijke oplossing voor de warmtevoorziening en de opslag van zonnestroom.

De aanleg van een warmtenet in iedere wijk of dorp is ons inziens de beste oplossing voor zowel de warmtevoorziening als de opslag van stroom. Om te voorkomen dat we nu allemaal milieuvervuilende batterijen gaan plaatsen, is de zogenaamde e-boiler ontwikkeld. Hiermee worden grote hoeveelheden water opgewarmd en opgeslagen. Dit warme water wordt dan via een warmtenet gebruikt om woningen te verwarmen en te voorzien van warm tapwater. Een e-boiler kan opereren als stand alone oplossing, maar kan ook functioneren als aanvulling, een stabiele backbone, voor een TEO/WKO-installatie.

Duurzame bronnen aangevuld met warm water uit E boilers.

De energie voor warmtenetten zal op korte termijn zoveel mogelijk moeten gaan komen van duurzame bronnen: verwarmd oppervlakte water (aquathermie) of restwarmte uit de industrie. Voor de leveringszekerheid wordt nu nog te vaak gedacht aan de inzet van gascentrales, maar dit kan met behulp van zogenaamde E boilers worden vermeden. E boilers kunnen grote hoeveelheden water verwrmenen kunnen fungeren als backbone voor een warmtenet.Door op momenten dat de zonnestroom voordelig is, e-boilers aan te zetten, en dus voor een lage prijs warm water te laten produceren, kan een warmtenet rendabel draaien.

Compensatie voor afbouw salderingsregeling

Uw aansluiting op het warmtenet niet alleen voor verwarming en warm water, maar ook voor compensatie van (een deel van) het verlies dat veroorzaakt gaat worden door de afbouw van het salderingssysteem¹). Zonnepanelen eigenaren kunnen ieder jaar de terugleverantie van hun zonnepanelen systeem aan ons doorsturen. Op basis van de hoeveelheid teruggeleverde stroom bepalen wij hoeveel per terugeleverde kWh wij gaan uitkeren.

*) In Nederland wordt 69% van de energie die met zonnepanelen wordt opgewekt teruggeleverd aan het net. De zonnepanelen eigenaren kunnen deze stroomleveranties nu nog 1 op 1 salderen met de stroom die ze op bewolkte dagen en de avonduren afnemen. Aan dit heerlijke verrekenen gaat op enig moment een einde komen. Het kabinet is voornemens om per 1 januari 2025 met de afbouw van dit systeem van salderen te gaan beginnen.

Hallo warmtepompboiler en vaarwel gasaansluiting

Stroom van zonnepanelen van de daken in de wijk wordt ingezet voor warmtevoorziening

De meeste warmtesystemen vereisen een back-up voorziening om een continue levering van warmte te kunnen garanderen en eventueel om piekbelasting op te vangen. Nu is dat vaak in de vorm van een voorziening die op aardgas of houtpellets draait. In de toekomst zal hiervoor een meer duurzame bron vereist zijn. Een duurzame oplossing is het gebruikmaken van 'niet direct gebruikte zonne-energie die is opgewekt in de buurt van het aquathermie-station. Met die rest-energie kan water opgewarmd worden en in boilers opgeslagen worden in het aquathermie-station. Wanneer sprake is van piekbelasting, en de aquifers dreigen leeg te raken, kan het water uit de boilers zorgen voor voldoende back-up.

Onze doelstelling is om zo hoog mogelijke rendementen voor onze klanten mogelijk te maken, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Dit laatste kan onder meer met behulp van opslag in allerlei soorten batterijen worden gerealiseerd. Echter, dit is in veel gevallen kostbaar en vaak ook niet bepaald natuurvriendelijk. Om de verliezen voor de zonnepanelen eigenaren, die in de toekomst zullen gaan ontstaan door de afbouw van het systeem van salderen en de toenemende netwerkcongestie, op te kunnen vangen willen wij de aanleg van aquathermie-systemen in combinatie met lagetemperatuur netwerken bevorderen. Hiervoor gaan we in overleg met de gemeenten, HVC en de waterschappen. We hopen dit te gaan doen als vertegenwoordiger van een grote groep zonnepanelen eigenaren.

Aquathermie basis

Een aquathermiesysteem is opgebouwd uit relatief eenvoudige onderdelen: een bron, aanvoer- en retourleidingen voor warmte en voor koude en voorzieningen zoals onderstations en een warmtepomp. De gewenste temperatuur van de warmte door de afnemer is zelden de temperatuur die de bron levert. Een voorziening om de warmte op niveau te brengen (‘opwaarderen’) is nodig. Dat kan een warmtepomp bij de bron in de buurt zijn of bij de afnemer in het gebouw.

Bij voorkeur is de afstand tussen bron en afnemer zo kort mogelijk om warmteverlies en de kosten van de transportinfrastructuur (leidingen, onderstations, etc.) beperkt te houden. Een aquathermieproject kent investeringen in de bron (warmtewisselaars, buffer, warmtepomp), de infrastructuur en de gebouwen. De infrastructuur neemt hiervan tussen 40 en 70% in beslag. De woningdichtheid, de mate van isolatie van de leidingen en de aan te sluiten woning (nieuwbouw of bestaand) zijn de sleutelvariabelen die de hoogte van dit het percentage bepalen.

Naast voordelige stroom straks ook voordelige warmte

Zonnepanelen en aquathermie de combinatie van de toekomst

We richten ons op de eerste plaats op het installeren van zoveel mogelijk zonnepanelen op de daken in Zeeland. Maar met stroom alleen zijn we er nog niet. Voor onze warmtevoorziening bijvoorbeeld zijn de meeste woningen in Zeeland nog (deels) afhankelijk van cv-installaties die op gas draaien en voor wat betreft de stroom zelf, daarvan benutten we maar een (klein) gedeelte direct. Nu vliegt 'de overtollige stroom' nog het net op tegen een redelijke vergoeding. Maar saldering van stroom zal een keer stoppen. Of dat volgens plan, in 2025 zal gebeuren is nog even afwachten, maar de start van de afbouw van het salderingssysteem zal op niet al te lange termijn beginnen.
Het antwoord op de afbouw van het salderingssysteem en het streven om van het gas af te gaan, wordt door vele gezocht in stroomopslag met behulp van batterijen. Gezien de milieuverontreiniging die gepaard gaat bij de productie en de verwerking van afgedankte accu's, is de huidige focus op de ontwikkeling van buurt- of thuisbatterij niet bepaald rustgevend.

Een milieuvriendelijk alternatief kan 'aquathermie' zijn. Aquathermie is de verzamelnaam voor duurzaam verwarmen en koelen met water. Het gaat om warmte en koude uit oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater.

Met door zonnepanelen opgewekte stroom kan dan de continuïteit van wijk-distributiesystemen (stap 2) - een warmtenet met water op een lage temperatuur - geborgd worden. Vervolgens kunnen binnen de woningen in de aangesloten wijken de watertemperatuur met behulp van kleine warmtepompen naar de gewenste hoogten gebracht worden (stap 3).    Lees meer ...

Opslag en piekbelasting

De vraag naar warmte verschilt tussen de seizoenen. In de winter is deze hoger dan in de zomer. Daarom is het bijna altijd het zinvol om warmte te bufferen. Dat kan door warmte uit de bron, die langs een warmtewisselaar is gevoerd, op te slaan in een open warmtekoudeopslagsysteem (WKO) of een andere vorm van ondergrondse of bovengrondse buffering. WKO is het meest toegepast en maakt gebruik van watervoerende pakketten (‘aquifers’) in de ondergrond.

Zonnepanelen eigenaren in de wijk

Samen zorgen voor een stroom- en warmtebuffer

Met aquathermie als uitgangspunt voor de warmtevoorziening in de wijk of het dorp, kan de energietransitie op gang komen en kunnen we daadwerkelijk op relatief korte termijn van het gas af.

Zonnepanelen eigenaren krijgen met een aquathermie-station in de wijk een goede optie aangeboden om het rendementsverlies, als gevolg van de afbouw van het salderen, te compenseren. Het aquathermie-station wordt een soort eerste opvanger van stroom die niet direct wordt geconsumeerd en geeft hiervoor een marktconforme vergoeding aan de zonnepanelen eigenaren.

Aquathermie in de omgeving

Nadelen en voordelen

Een aquathermiesysteem staat niet op zichzelf. Het moet met oog voor ruimtelijke, sociale en ecologische aspecten ingepast worden in een omgeving. Die inpassing kan gepaard gaan met (tijdelijke) negatieve effecten zoals overlast en hoge kosten van aanleg. De aanleg van een aquathermiesysteem levert ook maatschappelijke baten op. Reductie van CO2-uitstoot is het primaire doel van de warmtetransitie. Daarnaast kan de aanleg andere positieve effecten
hebben op de leefomgeving of minder schadelijke effecten opleveren dan een alternatieve energievoorziening. De aanleg van een aquathermiesysteem kan meerdere doelen combineren. Betrokken partijen kunnen hierop sturen. Dat is een bewuste keuze en maakt dat de omgeving van invloed is op de rolkeuze van overheden.

Aquathermie voor alle woningen

Voor nieuwbouw en ook voor bestaande woningen

Aquathermie levert lagetemperatuurwarmte. Voor nieuwbouw is dit de gevraagde temperatuur voor ruimteverwarming. Voor warm tapwater is aanvullend de inzet van een kleine boosterwarmtepomp nodig. Bij nieuwbouw is een investering in een omvangrijke ondergrondse infrastructuur nodig. De warmtevraag per woning is relatief laag door uitstekende isolatie.
Een netwerk is relatief makkelijk in te passen als er niet te grote barrières genomen moeten worden én als bron en afnemers dicht bij elkaar liggen. Verschillende werkzaamheden bij de aanleg van een nieuwe wijk kunnen, mits goed gepland, gelijk op lopen wat tot lagere kosten leidt. Het aantal aansluitingen is met weinig onzekerheid omgeven. Belangrijke randvoorwaarde is wel het tempo waarin de nieuwe woningen beschikbaar komen. De aanloopinvesteringen van een warmtenet zijn hoog, hoe eerder veel woningen aangesloten kunnen worden eerder er een kasstroom op gang komt en hoe beter voor de businesscase.

De grootste en lastigste opgave ligt in het bestaand bebouwd gebied. Warmte van een hogere temperatuur is vereist. Er zijn (vooralsnog) geen dwangmiddelen om bewoners en bedrijven te verplichten om aan te sluiten en om woningisolatie te verplichten om zo de vereiste temperatuur naar beneden te brengen. Aquathermie levert lagetemperatuurwarmte (LT) en opwaardering naar middelhoge (50 tot 70°C) en hoge temperatuur (+70°C) vraagt veel energie, bij
voorkeur in combinatie met een aanzienlijke investering in isolatie. Opwaarderen naar hoge temperatuur ligt niet voor de hand. Opwaarderen naar 50°C (MT) tot 70°C (HT) is met een warmtepomp met een redelijk energetisch rendement goed mogelijk. Tot label D isoleren met middelhoge temperatuur is kosteneffectiever dan tot label A isoleren met lage temperatuur.

Warmtenet met collectieve of individuele warmtepompen

Als meerdere gebouwen aangesloten zijn, wordt er een warmtenet gebruikt. Er kan daarbij gekozen worden om het water naar de benodigde temperatuur te verwarmen door middel van een collectieve warmtepomp of door middel van een individuele warmtepompen.

Een collectieve warmtepomp verwarmt het water dan tot een temperatuur die geschikt is om ruimten te verwarmen en soms zelfs tot een geschikte temperatuur voor warm tapwater. Bij een lagetemperatuurwarmtenet (40 à 50 °C) is het rendement van aquathermie hoog en verbruikt de warmtepomp relatief weinig elektriciteit. Bij een middentemperatuurwarmtenet (70 °C) is het rendement lager en neemt het elektriciteitsverbruik toe. Bij nog hogere temperaturen wordt het energetisch rendement te laag en is een project financieel niet meer rendabel. Bij een grote piekvraag (bij strenge vorst) wordt meestal bijgestookt met een andere warmtebron, bijvoorbeeld een gas- of biomassaketel.

Er bestaan ook aquathermieprojecten die individuele warmtepompen gebruiken. Er stroomt dan water via een bronnet met een zeer lage temperatuur (10 tot 20 °C) naar de woningen. Dit heet een bronnet omdat het warmtenet de temperatuur van de bron heeft. Elke woning heeft een eigen warmtepomp die het water verwarmt tot een geschikte temperatuur voor ruimteverwarming. Bekijk de Factsheet elektrische warmtepomp voor meer informatie over warmtepompen.

Aquathermie exploitatie

Door overheid of bedrijf?

Bij het prototype ‘publiek bedrijf’ wordt de warmtevoorziening vanuit aquathermie verzorgd door een bedrijf dat volledig in publieke handen is. Dit kan gaan om een bedrijf dat door overheden is opgericht om warmte te leveren in een specifiek gebied (zoals Stadsverwarming Purmerend of Warmtebedrijf Rotterdam), een bedrijf dat meerdere taken heeft waaronder warmtevoorziening (zoals HVC), netbeheerders (zoals Alliander, Enexis, Gasunie) of een bedrijfsonderdeel van een netbeheerder (zoals Firan van de Alliander Groep of NetVerder van de Stedin Groep). Om dit prototype zo scherp mogelijk in beeld te brengen, kiezen we ervoor
te focussen op bedrijven die volledig in handen zijn van overheden. Er zijn ook voorbeelden van warmtebedrijven die deels in publieke handen zijn.
Binnen dit prototype hebben we als casus gekeken naar afval- en energiebedrijf HVC. De aandeelhouders van HVC zijn 44 gemeenten en 6 waterschappen. De missie van het bedrijf is:
“als toonaangevend nutsbedrijf onze gemeenten, waterschappen en inwoners koploper maken en houden als het gaat om het hergebruiken van grondstoffen en het verduurzamen van de energiehuishouding.”
Afval en energie vormen de twee hoofdactiviteiten van HVC. Het bedrijf verzorgt voor een deel van de aandeelhoudende gemeenten de afvalverwerking en in een
aantal gemeenten het onderhoud in de openbare ruimte. Daarnaast wekt HVC duurzame energie op met windmolens en zonnevelden, en ontwikkelt warmtenetten. De bron voor deze warmtenetten is nu nog vaak een afvalcentrale of een bio-centrale, maar het bedrijf verkent en realiseert ook steeds vaker nieuwe bronnen waaronder geothermie en aquathermie.

De waardeoriëntatie van een publiek bedrijf is het best samen te vatten als maatschappelijk verantwoord investeren. Enerzijds ziet een publiek bedrijf de energietransitie en CO2-reductie nadrukkelijk als maatschappelijke opgave, waarin het bedrijf oplossingen met maatschappelijke meerwaarde kan bieden. Bij HVC zien we dit heel expliciet terugkomen in de missie en wordt dit in de projecten door de andere partijen ook zo ervaren. Anderzijds is het ook
een bedrijf, waarin investeringen worden beoordeeld op hun risico’s en rendementen, de financiële situatie gezond moet zijn en afspraken zakelijk goed worden vastgelegd. Deze combinatie van het maatschappelijke en bedrijfsmatige zien we ook terug op projectniveau.
Een publiek bedrijf denkt mee over een warmteoplossing (bijvoorbeeld aquathermie) en kijkt daarbij zowel naar de maatschappelijke meerwaarde (bijdrage aan energietransitie, prijs voor bewoner) als naar de zakelijke consequenties (investeringen, risico’s, rendement).

Effecten van aquathermie op de natuur

Recent onderzoek Stowa

Hoewel waterbeheerders de duurzame waterbronnen graag beschikbaar stellen, vragen ze zich af wat de effecten kunnen zijn van het bedrijven van aquathermie in open water. Om twee redenen. Om te beginnen wordt er oppervlaktewater van een bepaalde temperatuur ingenomen, dat daarna een paar graden kouder weer wordt teruggebracht in het water waaruit het onttrokken is. De grote vraag is: hoe verspreidt die koudelozing zich en wat doet zo’n lozing met het ecosysteem in het water? De tweede reden is dat de terugwininstallaties zelf schade kunnen toebrengen aan het aquatisch leven. Onder meer vanwege de filters die in veel gangbare systemen voorafgaand aan de warmte-koudewisseling moeten worden geplaatst om snelle vervuiling van deze installaties te voorkomen. De afgelopen tijd is er al de nodige kennis ontwikkeld over de verspreiding en effecten van koude. Van die kennis hangt veel af; waterbeheerders moeten vergunningaanvragen beoordelen van particulieren en overheden die willen starten met warmtewinning uit oppervlaktewater. Er is al een beoordelingskader koudelozingen. Dit kader wordt de komende maanden geactualiseerd, op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Wat betreft de invloed van de filters in de TEO-installaties: binnenkort start een praktijkonderzoek naar de invloed van deze installaties op de ecologie. Plaats van handeling: de Sloterplas. Er worden meerdere type installaties (combinaties van filter en warmtewisselaar) getest.

Jasper Stroom van initiatiefnemer Waternet hoopt dat het onderzoek resulteert in een optimaal ontwerp voor een installatie. Volgens hem is het belangrijk om zo goed mogelijk te weten wat de impact van installaties is op het waterleven, om vergunningaanvragen op hun merites te beoordelen en om daarbij mogelijke eisen te stellen aan type warmtewisselaar en filter. Aangezien het in deze pilot-installaties om relatief kleine hoeveelheden in te nemen water gaat, zal er dus ook betrekkelijk weinig kouder water worden geloosd. De effecten daarvan zijn in deze proef naar verwachting nihil.

Binnen WarmingUP is veel kennis ontwikkeld over hoe de koude van een koudelozing zich verspreidt, nadat deze in het oppervlaktewater geloosd is. Voor verschillende watertypen zijn er voor TEO-installaties van verschillende omvang voorbeeldberekeningen gemaakt. Het is nu dus al goed mogelijk om een inschatting te maken van de afstand vanaf het lozingspunt waar de temperatuurdaling zich herstelt. De vervolgvraag is hoe de koude doorwerkt op de ecologie. De effecten op fysisch-chemische parameters zijn goed bekend (zuurstof en CO2). Maar over de effecten van temperatuurverschillen op kleine organismen, zoals fytoplankton, macrofauna en macrofyten is nog weinig informatie beschikbaar. Grotere organismen als amfibieën en vissen, kunnen zich vrij goed aanpassen aan temperatuurverschillen en zoeken zelfs voor uiteenlopende levensstadia kouder of warmer water op. Bovendien kunnen ze zich op eigen kracht normaal gesproken vrij eenvoudig van warmere naar koudere delen verplaatsen, of vice versa. Echter: de kennis over de doorwerking van effecten op individuele soorten naar effecten op het hele voedselweb ontbreekt. Dat moet de komende jaren (beter) boven tafel komen. Koudelozingen kunnen overigens ook positieve effecten hebben, want volgens de onderzoekers maken door koudelozing veroorzaakte temperatuurgradiënten in het water een ecosysteem robuuster; temperatuurschokken zijn wel ongewenst.

Meer weten?

Kijk op stowa.nl/aquathermie voor meer algemene informatie.

Energie belangen van onze klanten

Hotelload is gelijkwaardig gesprekspartner bij onderhandelingen met de overheidsinstanties en de energieleveranciers. Bijvoorbeeld wanneer het gaat over de capaciteit van het netwerk en het opzetten van lokale energieopslag.

Lees meer →

Samen met onze leveranciers bepalen we de beste zonnepanelen deals

Bij iedere offerte overwegen we zorgvuldig  welke producten we gaan aanbieden, bijvoorbeeld welke kwalitatief goede panelen en omvormers voor een gunstige prijs relatief snel geleverd kunnen worden.

Lees meer →

Nog geen zonnepanelen op je dak?

Nu is het echt wel tijd geworden om dit te gaan doen.

Het is met de huidige stroomprijzen niet moeilijk meer om een bedrag van € 2500,= per jaar te besparen op de energierekening

Het doel van Hotelload is niet om aandeelhouders tevreden te stellen met grote winstbedragen, maar om de energietransitie te helpen versnellen. Het is om deze reden dat we tot voordeligste aanbieders in markt gerekend kunnen worden.

Met zonnepanelen op je dak trek je de regie over je energieverbruik naar je toe. Hotelload wil duurzame zonne-energie voor iedereen bereikbaar maken en verkoopt daarom zonnepanelen voor lage /eerlijke prijzen. Hotelload wil in principe geen winst maken over de  materialen en installatiewerkzaamheden, en probeert de kopers zo goed mogelijk te begeleiden bij het aanvragen van eventuele subsidies en voordelige leningen. Ook verzorgt Hotelload de btw-teruggave volledig gratis.

Warmtenetten delen

Vele huurders van complexen met blokverwarming en eigenaren van woningen die zijn aangesloten op een warmtenet  klagen steen en been:

300 tot 1000 euro moeten nabetalen op de energienota: bewoners van Het Leunenberg in Enschede komen in actie tegen De Woonplaats, met een bezit van 16.500 woningen de grootste corporatie in de regio.

Bewoners van een nieuwbouwwijk in Blaricum schrokken zich rot toen ze de huur van hun warmtepomp en hun vastrechtkosten voor 2023 zagen stijgen: met 73 procent.

De huizen van de Heliport, in de stad ook wel bekend als ‘het kabouterdorp’ door de puntdaken van het complex, in het centrum van Rotterdam zijn aangesloten op het warmtenet. Maar daar zijn veel bewoners niet blij mee. Door de stijging van de gasprijzen, al sinds de herfst van 2021, zijn de energierekeningen omhoog geschoten. Bewoners kregen het advies om, gebaseerd op het voorgaande verbruik, het tarief op 500 of 600 euro per maand te zetten.

Op een warmtenet of blokverwarming aangesloten huishoudens hebben de afgelopen tijd moeten constateren dat ze (veel) duurder uit zijn dan huishoudens die nog afhankelijk zijn van de gasaansluiting in de woning. Met het oog op de energietransitie waarin we nu zitten is dit moeilijk te verteren. Volgens onze berekeningen kan een warmtenet relatief eenvoudig de concurrentie aan met de traditionele aansluitingen op het gasnet. Met andere woorden 'Warmte' via het warmtenet kan met een beetje goede wil van de warmteleverancier zonder veel problemen voordeliger uitvallen dan 'gas' via het gasnet. Lees meer ...