Zonnepanelen voor stroom en straks ook voor warmte

Aquathermie als vervanger voor 'het salderen'

De beste eerste stap in de energietransitie is: 'zonnepanelen op ieder dak'. Met de opgewekte stroom kan dan de continuïteit van wijk-distributiesystemen (stap 2) - een warmtenet met water op een lage temperatuur - geborgd worden. Vervolgens kunnen binnen de woningen in de aangesloten wijken de watertemperatuur met behulp van kleine warmtepompen naar de gewenste hoogten gebracht worden (stap 3).

 

Waarom een lagetemperatuur netwerk in plaats van een hogetemperatuur netwerk?

De meeste stadsverwarmings-systemen van nu zijn inefficient

Een traditioneel warmtenet pompt centraal opgewekte warmte in water van boven de 70°C, 24 uur per dag rond, 365 dagen per jaar. Dat doe je voor de behoefte van de slechtste gebouwen. Voor de overige gebouwen is die temperatuur veel te hoog.

Energetisch is dat niet slim, zeker niet in de zomer, als je maar 3 procent van de capaciteit nodig hebt voor warmtetapwater en er veel warmte verloren gaat. Wij zien dus meer in laagtemperatuur aanvoer en lokaal opvoeren waar nodig. Dit gebeurt als bijvoorbeeld al in Heerlen, bij het Mijnwaternetwerk in het Maankwartier.

Netcongestie en afbouw salderen

Elke woning een thuisbatterij of buurtbatterijen?

Zolang thuisbatterijen (te) duur zijn en de installatie van buurtbatterijen door wetgeving belemmerd wordt, blijft voor zonnepanelen eigenaren tot 2025 terugleveren aan het net de beste optie. Hotelload bespreekt daarom met de energieleveranciers de mogelijkheden van een collectieve afspraak voor terugleververgoedingen.

Op zonnige dagen verloopt het terugleveren vaak vlotjes, maar in de toekomst zal de kans op afschakeling steeds groter gaan worden. Het net zal steeds vaker overbelast worden door de hoeveelheid zonne-energie op bepaalde zonnige momenten van de dag.

Thuisbatterijen zijn een oplossing, maar kosten nu nog vele duizenden euro's. Bovendien, als je redelijk veel zonnepanelen hebt zijn die thuisbatterijen snel opgeladen op zonnige dagen. Wat doe je dan met de rest van de stroom? En wanneer het een aantal weken achtereen behoorlijk bewolkt is, is de thuisbatterij binnen korte tijd leeg.

Deze problemen zijn er voor buurtbatterijen ook wel, maar in veel mindere mate. De capaciteit van een buurtbatterij is uiteraard veel groter, en kan naar behoefte redelijk eenvoudig worden uitgebreid. De organisatie rondom een buurtbatterij kan vanwege wetgeving niet worden opgepakt door de netwerkbedrijven. Ook de energiebedrijven kunnen dit vanwege concurrentie overwegingen niet gaan doen en de gemeenten lopen tegen financiële en organisatorische problemen aan. Rest dus: een onafhankelijke partij die in handen is van de degenen die het meeste profijt hebben van de buurtbatterij. De beste rechtsvorm hiervoor is een coöperatieve vereniging. Een buurtbatterij coöperatie die eigenaar is van de installatie, waaraan de leden hun 'overtollige' zonne-energie kunnen leveren en waarvan ze naar behoefte ook weer kunnen afnemen.

Van het gas af

In de jaren 60 gingen in snel tempo alle huishoudens in Nederland over van kolen naar gas. Het comfort in de woningen werd daardoor enorm verbeterd. Nu staan we weer voor een grote uitdaging. We moeten van het gas af, terwijl we het comfort waaraan we zo gewend zijn geraakt willen behouden.

 

Om de CO2-uitstoot te verminderen wil de overheid dat we over gaan stappen op duurzame energie. Een van de doelen is om al vóór 2030 ongeveer 1,5 miljoen bestaande woningen in Nederland van het gas af te krijgen.

 

Uiteindelijk zullen in 2050 alle woningen in Nederland van gas af moeten. Koken op gas en het huis verwarmen met gas zal dan niet meer mogelijk zijn.

 

Zelf de eerste stap zetten

In het regeerakkoord wordt al uitgegaan van installatie van meer dan 100.000 hybride warmtepompen per jaar. De regering ziet de hybride warmtepomp als een goede warmteoplossing voor de korte termijn. Een soort tussenstap naar een gasloos huis.