Donaties voor natuurbeschering in plaats van compensatie CO2-uitstoot

Waarvan en hoe?

Door overnachtingen rechtstreeks te boeken via de officiële websites van de accommodaties, besparen de accommodaties veel geld. Per boeking circa 12% van het boekingsbedrag. Bij een boeking van rond de € 1000,= moet de eigenaar van je hotel of ander van vakantieverblijf een bedrag overmaken van maar liefst €120,= naar bijvoorbeeld Booking of Expedia. Deze boekingswebsites maken jaarlijks miljardenwinsten.

Als reizigers zo veel mogelijk rechtstreeks gaan boeken worden dus enorme geldbedragen uitgespaard.

Via onze website Hotelload.com willen wij 'het rechtstreeks boeken' stimuleren.  Daarnaast willen wij de accommodaties motiveren om de uitgespaarde commissie-bedragen (voor een deel) te gebruiken voor promotie op onze website.
Met de inkomsten die zodoende gegenereerd worden kunnen wij vervolgens doneren aan doelen op het gebied van flora- en faunabescherming.

Keuze voor donaties voor natuurbescherming in plaats van compensatie voor CO2-uitstoot.

CO2-neutraal vliegen is bijna niet mogelijk (zie Trouw 13-02-2020: ''Kun je CO2-neutraal het vliegtuig in? Dat valt tegen.'').
De compensatie projecten bestaan meestal uit bos-, wind- of kooktoestelprojecten.
Bij het meten van de CO2-winst van bos- en kooktoestelprojecten zit men er vaak naast en voor windprojecten worden goedkope certificaten verkocht van windmolens die al ruimschoots gefinancierd zijn.

In 2016 is bij onderzoek (Öko Institut) naar de resultaten van 5500 projecten gebleken dat de CO2-winst bij 98% van de projecten te ruim werd geschat. Dit betekent in feite dat CO2-neutraal reizen veel duurder is dan wordt voorgespiegeld door de aanbieders van de compensatie-programma's. Onder andere vliegtuigmaatschappijen, reisorganisaties, Greenseats en Atmosfar schatten de milieu-winst van hun projecten veel te hoog in en berekenen daardoor veel te weinig door aan de reizigers die willen compenseren.

Projecten die niet compenseren wat zij verkondigen of aanbieders die minder compenseren dan nodig, zijn schadelijk, zegt klimaatwetenschaper De Conink (Radboud Universiteit Nijmegen). ''De vervuiler denkt zijn uitstoot te compenseren, maar in werkelijkheid gebeurt dat niet.''

Ondanks de goede bedoelingen waarmee de meeste compensatie-projecten van start gaan, verzanden veel projecten na verloop van tijd in puur cijfermatige transacties. Zo ontstaat een soort schijnwereld. Met een klein bedrag of klein percentage wordt de milieuschade van het vliegen afgedekt. Uiteindelijk komt het op niet veel meer neer dan op afkoop van schuldgevoel.

Ons inziens is het beter om zonder tussenkomst van dure instanties, die nodig zijn om projecten te controleren en de CO2-winst te meten, gewoon te doneren aan doelen die bescherming voor allerlei diersoorten en natuurgebieden beogen. Dit is de kortste weg naar enige compensatie.

Goede doelen

Uitgangspunten bij de keuze van de donatie-doelen zijn 'meetbaar resultaat' en 'minimale overhead'.

Enerzijds willen wij 'kleine doelen' gaan steunen zoals: Stichting Dierendonatie.nl (crowdfundingsite voor stichtingen en verenigingen om geld in te zamelen voor onder andere medicijnen, voer en materialen voor hulp aan dieren).

En anderzijds willen wij doelen ondersteunen met een preventieve waarde. Wij denken hierbij aan bijvoorbeeld: Stichting Oasebos (aankoop stukken regenwoud)

De winst van deze website verdelen wij 50/50 over deze twee doelgroepen.

Als jij een initiatief of stichting/vereniging op het gebied van natuur- en dierenbescherming kent waarop bovengenoemde uitgangspunten van toepassing zijn, horen wij dit graag.

caret-down caret-up caret-left caret-right

Vraag dan snel je promocodes aan, voor gegarandeerd de laagste prijs bij (bijna) alle hotels en andere accommodaties in de wereld.

Altijd de laagste prijs bij rechtstreekse boekingen

Hotelload is een gratis service. Duizenden hotels en andere accommodaties doen mee en geven promocodes om 'het rechtstreeks boeken' extra te stimuleren.