Voordelen voor huurders van warmtepompen en zonnepanelen

 • Risicospreiding. Je doet aan risicospreiding met een warmtepomp. Met een warmtepomp beperk je je energiekostenstijging wanneer de gas- en elektra stijgen, en heb je iets minder voordeel bij een sterke prijsdaling. De huurprijs blijft immers gelijk. Deze wordt dus relatief lager bij sterke prijsstijgingen en relatief hoger wanneer de gas- en stroomprijzen dalen.
 • Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen.
 • De maandelijkse huur die je betaalt voor zonnepanelen is nu vrijwel altijd lager dan de opbrengst, bij een warmtepomp is het voordeel nog sterk afhankelijk van de gas- en stroomprijzen. Met de huidige extreem hoge energieprijzen is het met zowel zonnepanelen als warmtepompen makkelijk geld verdienen. Door simpelweg te beginnen met huren ga je nu direct na de installatie geld besparen. Dit is echter niet altijd het geval. Met name voor warmtepompen geldt dat bij een daling van de gas- en stroomprijzen het lastiger wordt om extra voordeel te boeken. Uiteraard is dit vervelend, maar niet uit het oog moet worden verloren dat aan de andere kant altijd wel een groot maatschappelijk voordeel wordt verkregen. Met je warmtepomp help je op een positieve manier mee om de energietransitie te versnellen en daarmee help je mee aan bescherming van de natuur.
 • Door te gaan huren kom je niet voor onverwachte onderhoudskosten te staan. Reparatie en het onderhoud zijn bij de huurprijs inbegrepen.
 • Meestal kun je de zonnepanelen en/of de warmtepomp na tien jaar voor een klein bedrag overnemen.
 • De omvormer, die nodig is bij elk zonnepanelensysteem, heeft een levensduur van circa twaalf jaar. Voor vervanging ben je tussen de € 400,- en € 2.000,- kwijt. Als je zonnepanelen huurt, betaalt Cowave deze kosten.

Nadelen huren

 • Het kopen van een warmtepomp of van zonnepanelen is onderaan de streep goedkoper dan huren. Cowave maakt dit verschil door geen winstopslag te berekenen en het door de subsidie en/of btw teruggave niet in eigen zak te steken, maar door door te geven aan de huurders, zo klein mogelijk.
 • Je bent voor lange tijd gebonden aan een huurcontract. Bij veel aanbieders is voortijdig opzeggen niet mogelijk. Bij de aanbieders waarbij dit wel mogelijk is, moet je vaak een hoge opzegboete betalen.
 • Bij sommige aanbieders is een jaarlijkse stijging van de huurprijs vastgelegd in het contract. Ook als er geen inflatie is.
 • Verhuurders mogen soms een rentestijging doorberekenen in de huurprijs.
 • Bij veel verhuurders staat in de algemene voorwaarden dat de overeenkomst eenzijdig voor de verhuurder gewijzigd kan worden als de wet- en regelgeving verandert.

Zonnepanelen huren verstandig?

Of het huren van zonnepanelen verstandig is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en situatie. Kun je de kosten voor de aanschaf van zonnepanelen en eventuele onverwachte onderhoudskosten niet betalen? En wil of kun je geen lening afsluiten? Dan kan zonnepanelen huren een verstandige optie zijn. Maar heb je genoeg spaargeld om te investeren in zonnepanelen, dan is het verstandiger deze te kopen. De keuze voor zonnepanelen is in ieder geval een goede investering. Ook als je deze huurt, bespaar je hier flink wat mee op de energierekening.

Heb je zonnepanelen gehuurd of gekocht en wil je weten bij welke energieleverancier je het goedkoopst uit bent? Geef dan bij het energie vergelijken aan hoeveel stroom je verwacht terug te leveren. Wij houden hier dan rekening mee in de vergelijking.

Adders onder het gras

We vonden de volgende nadelige voorwaarden, maar niet bij elke aanbieder. Kijk dus zelf goed de voorwaarden na als je een huurcontract overweegt!

 • Voortijdig het contract opzeggen is vaak een (zeer) dure grap. Vaak moet je alle resterende huurtermijnen voldoen. Soms kun je wel maandelijks opzeggen, maar dan betaal je vaak een forse 'demontagevergoeding' en administratiekosten.
 • Bij sommige aanbieders is sprake van een contractueel vastgelegde jaarlijkse stijging van de huur (indexatie), ook als de inflatie 0% is. Ook mogen verhuurders soms een rentestijging doorrekenen in de huur. Terwijl jouw opbrengst uit de zonnestroom niet mee zal stijgen.
 • Meerdere verhuurders hebben in hun algemene voorwaarden staan dat de aanbieder de huurovereenkomst eenzijdig kan wijzigen als wet- en regelgeving (waaronder fiscale regels) veranderen.
 • Het voordeel op je energierekening, dat tegenover de maandelijkse kosten staat, kan veranderen als de salderingsregeling vervalt. Dit geeft de huurder echter geen recht om zijn huurcontract te ontbinden. Natuurlijk is dit niet specifiek een nadeel voor het huren van zonnepanelen. Ook als je panelen koopt neem je een beslissing voor de lange termijn, waarbij het financiële voordeel op die lange termijn deels afhankelijk is van overheidsbeleid.

Gunstige voorwaarden

 • Bij sommige aanbieders kun je ook als huurder bij een woningcorporatie zonnepanelen huren. Dan moet die corporatie wel een contract met de panelenverhuurder hebben. De huurprijs van de zonnepanelen wordt verrekend met je huur. Voordeel is dat je geen last hebt van een lange vaste looptijd en een demontagevergoeding als je gaat verhuizen.
 • Bij verhuizing kun je vaak kiezen uit meeverhuizen van de zonnepanelen (dan betaal je wel voor demontage en montage), het contract over laten nemen door de nieuwe bewoner (moet die dat natuurlijk wel willen) of afkopen en de panelen tweedehands verkopen. Maar de afkoopsom kon wel eens hoger zijn dan de opbrengst van panelen die gedemonteerd en opnieuw geïnstalleerd moeten worden.
 • Een voordeel van huren: je hoeft je geen zorgen te maken om defecten en garantie op zonnepanelen. De zonnepanelen en omvormer zijn namelijk niet jouw eigendom en de verhuurder is er verantwoordelijk voor dat ze werken. Bij een langlopend huurcontract kun je op deze manier bovendien langer garantie op de goede werking van je systeem hebben dan als je zelf zonnepanelen koopt. Deze rust in je hoofd kost wel geld, zie de kostenvergelijking.

Kostenvergelijking

Als je wél geld op de bank hebt staan maar je afvraagt of zelf kopen of huren uiteindelijk financieel gunstiger is, kunnen we kort zijn: zelf kopen is veel gunstiger. Maar meestal overweeg je huren omdat je de aankoop niet kunt of wilt doen. Dan is een vergelijking met geld lenen zinvoller.

Ga naar de website van de verhuurder en reken uit wat huren kost voor een periode van bijvoorbeeld 10 jaar.

Rekenvoorbeeld zonnepanelen huren of geld lenen

 • We huren 12 zonnepanelen. Dit kost €65 per maand.
 • Bij lenen varieert dit van €46 netto bij een annuïteitenhypotheek met 2,5% rente en maximale bankkosten (na belastingaftrek hypotheekrente) tot €33 bij een energiebespaarlening met een lage rente.
 • Maar als je het geluk hebt dat jouw gemeente de SVn duurzaamheidslening aanbiedt, kan lenen zelfs nog een stuk goedkoper.

Natuurlijk heb je bij lenen wel, en bij huren niet, te maken met een BKR-registratie.