Energiecoöperaties en draagvlak voor de energietransitie

Er is steeds meer aandacht voor de potentie van energiecoöperaties. Op het gebied van netcongestie kunnen ze de druk verminderen, door lokaal opwek en verbruik op elkaar af te stemmen. Coöperaties zijn in principe rechtvaardiger, omdat ze in handen van burgers zijn en de opbrengsten naar die burgers gaan. En zo creëren ze hopelijk ook meer draagvlak voor de energietransitie, omdat meer burgers betrokken raken en zeggenschap krijgen.

Toch stagneert het aantal leden van energiecoöperaties in Nederland – de Lokale Energiemonitor 2022 spreekt van een ‘verzadigingspunt’. En hoewel beleidsmakers op zowel Europees als nationaal niveau de ontwikkeling van energiecoöperaties een plek gaan geven in wetgeving, is het aandeel van de capaciteit voor zonnestroom in collectieve handen vooralsnog erg klein (1,4 procent in 2022).

Energiecoöperaties zijn op veel vlakken definitief doorgebroken. Voor veel burgers is lid zijn van een energiecoöperatie een aantrekkelijke manier om de energierekening te verlagen en duurzame energie te steunen. Op maatschappelijk niveau kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan het verlichten van congestieproblematiek.

De wetgeving begint dit te reflecteren. In Nederland moet de nieuwe Energiewet het makkelijker maken voor burgers en bedrijven om actief te worden in energiecoöperaties. Ook op Europees niveau is er aandacht van beleidsmakers voor ‘energiedelen’ en de voordelen van decentrale energiesystemen.

Coöperatief én competitief
Als energiecoöperaties willen doorbreken als significant onderdeel van de energietransitie, zullen ze moeten concurreren met commerciële projectontwikkelaars op meer vlakken dan betrokkenheid en draagvlak.

In veel gevallen kan een coöperatief model competitief of zelfs beter uitpakken voor dakeigenaren dan een commercieel model. Vooral eigenaren met een bescheiden verbruik of bescheiden financieringsmogelijkheden kunnen kiezen voor een coöperatief model of een combinatie van salderen en dakverhuur. Zo kan alle dakruimte benut worden en tegelijkertijd toch een positief rendement behaald worden. Daarnaast is het voor veel bedrijven goed om de omgeving aan zich te binden. Daar werkt een coöperatief model uitstekend voor, door die omgeving mede-eigenaar van je installatie te maken.

Het is dan ook een goed teken dat grote partijen steeds meer met  energiecoöperaties willen samenwerken. Zo zijn er bijvoorbeeld energiecoöperaties die een overeenkomst met de gemeentes hebben gesloten om voortaan alle dakeigenaren naar de betreffende energiecoöperatie te verwijzen als ze op zoek zijn naar een projectontwikkelaar voor zonnepanelen.

 

 

Zonnepanelen

Scherp geprijsd

Wij zoeken voor u en uw buurtgenoten de beste en als het kan de voordeligste installateur.

Info en inschrijven  →

Investeer in zonneprojecten

Participaties in een project bij u in de buurt

Zelf geen geschikt dak

Onze aanpak →

Investeer in onze zonneprojecten in Nederland

Projectprijzen nu ook voor particulieren

Grote investeerders krijgen gunstige investeringsvoorstellen.

Ook particulieren kunnen vanaf heden meedoen in projecten waarvoor de verwachtingen hooggespannen zijn →

Buurtenergie Coöperatie

  1. Zonnepanelen op elk dak in de wijk/buurt
  2. Gezamenlijk buffervat, eventueel aangevuld met warm water opslag in de bodem
  3. Water wordt opgewarmd op momenten dat veel stroom (voordelig) geproduceerd wordt.
  4. Warmtenet(ten) distribueren water (Lage Temperatuur) door de leidingen naar de woningen in de wijk
  5. In de woningen is een booster warmtepomp (kleine bodemwarmtepomp) aanwezig om het warme water naar de gewenste temperaturen voor verwarming en warm tapwater te brengen.
  6. De winst van het warmtebedrijf wordt verdeeld onder de aangeslotenwoningeigenaren/woninghuurders
  7. De woningeigenaren/huurders die een zonnepanelen via ons hebben laten installeren krijgen dezelfde vergoeding als de huurders/woningeigenaren die al een zonnepanelensysteem hadden.
  8. Wanneer de woningeigenaren/huurders gekozen hebben voor de optie 'zonnepanelensysteem betalen met rendement', dan wordt de vergoeding verrekend met het nog openstaande installatiebedrag.

Warmtepomp kan het dak op

ENERGIETRANSITIE Nieuwe Warmtesystemen passen steeds vaker in en op een rijtjeshuis
Dat de warmtepomp in veel gevallen energie en geld bespaart is afdoende aangetoond, maar waar laat je het ding? Fabrikanten maken de apparaten steeds kleiner of zelfs zonder buitendeel.

Het ruimtebeslag van een warmtepomp is een serieus probleem. 42 procent van de Nederlanders woont in een rijtjeshuis, in steden, vaak zonder voortuin en met slechts een bescheiden achtertuintje waar iedere vierkante meter telt. Dan slokt die buitenunit toch de nodige ruimte op.

Een rondgang op de VSK Installatiebeurs, de tweejaarlijkse vakbeurs voor de verwarmingsbranche, in Utrecht laat zien dat fabrikanten proberen om dat probleem op te lossen. ,,Wij hebben iets uitgevonden voor de Nederlandse rijtjeswoning'', vertelt een vertegenwoordiger van Atag trots. Een warmtepomp zónder buitenunit. Een witte kast, maat forse cv-ketel, met twee grote luchtafvoeropeningen. De ene zuigt de buitenlucht aan, de andere blaast de afgekoelde lucht weer naar buiten. Met de gewonnen energie wordt het huis verwarmd. Het apparaat is nog in ontwikkeling, met name het geluid dat hij binnen maakt is een aandachtspunt. ,,Eind 2025 leverbaar.''

Ingeklapte dakkapel

Helemaal nieuw is het idee van Atag niet. Sterker: Itho Daalderop heeft al een soortgelijke warmtepomp in de verkoop. En het bedrijf pronkt op de beurs met nog een nieuwtje: een soort ingeklapte dakkapel waar de warmtepomp komt te staan: op het dak dus. Via de zolder kan de monteur de installatie en het onderhoud doen, hij hoeft het dak niet op.

Nefit Bosch heeft een warmtepomp die als een dikke schoorsteen op het dak staat. Twee jaar geleden op de vorige VSK-beurs werd het model gepresenteerd en nu is de dakwarmtepomp leverbaar.

De techniek achter de warmtepomp is niet nieuw, maar nu het verwarmingsapparaat in Nederland een massaproduct wordt, verfijnen de fabrikanten de apparaten wel en worden ze aangepast voor de Nederlandse huizen en winters.Steeds meer fabrikanten bieden bijvoorbeeld warmtepompen die tot 70 graden Celsius gaan, zo'n 20 graden meer dan een reguliere warmtepomp. Veel grote rigoureuze aanpassingen aan de woning, zoals extra isolatie of lagetemperatuurradiatoren, zijn daardoor minder urgent. Die hogere temperatuur gaat natuurlijk wel ten koste van de energiezuinigheid, maar nog steeds wint de warmtepomp qua efficiëntie en duurzaamheid van de gasketel.

Een andere duurzame manier om de woning grotendeels van het gas te krijgen, waar bedrijven op de VSK-beurs mee pronken, is met de ventilatiewarmtepomp. Daarbij wordt de warmte van ventilatielucht van een woning teruggewonnen. Onder andere Inventum Technologies ziet een grote markt voor dit systeem en denkt dat drie miljoen huizen in Nederland er geschikt voor zijn. Eind vorig jaar opende het bedrijf een nieuwe fabriek om er 80.000 per jaar te kunnen bouwen.Fabrikant Remeha, met 20 procent marktaandeel in de warmtepompen, komt dit voorjaar met een cv-ketel met ingebouwde warmtepomp. Beide technieken zitten in één kast. Dat kan zomaar een paar honderd euro op de installatiekosten schelen en bovendien is de ketel met geïntegreerde warmtepomp ook goedkoper dan beide apparaten los én er is minder ruimte nodig. ,,De warmtepompen worden beter, kleiner en iets efficiënter. Maar verwacht geen prijsdalingen met tientallen procenten. Dat gaat niet gebeuren, maar enkele procenten goedkoper kan wel'', zegt Remeha directeur Arthur van Schayk.

Fabrieksuitbreiding

Afgelopen jaar werden 170.000 warmtepompen geïnstalleerd in Nederland; 120.000 in bestaande woningen en 50.000 bij nieuwbouwhuizen. Grote fabrikanten als Daalderop, Intergas en Remeha hebben hun fabrieken uitgebreid om ieder meer dan 100.000 exemplaren per jaar te kunnen maken.

Zonnepanelen voor de laagste prijzen in Nederland

De zonnepanelen, omvormer en installatiemateriaal kunnen via ons worden gekocht voor de laagste prijzen in Nederland. Aanvullend kunnen wij ook adviseren bij/tijdens de installatie. Uitgangspunt hierbij is dat de opdrachtgever in principe zelf installeert en dat onze adviseur er op toe ziet dat onder andere de solarkabels goed worden aangesloten en dat de solar stekkers correct worden bevestigd. Ook moet voor een extra check een elektricien worden ingeschakeld voor de aansluiting van het systeem in de meterkast. De kosten voor de adviseur bedragen € 30,= per paneel.

Kans voor woningeigenaren die nog geen zonnepanelen hebben

Velen, sowieso alle zonnepanelen bezitters, kunnen stap 1 overslaan, maar als je nog geen zonnepanelen hebt, kun je via deelname aan het proefproject de kans grijpen om voor de laagst mogelijke prijs een uitstekend zonnepanelensysteem aan te schaffen.

Na het plaatsen van de zonnepanelen is er geen tijdsdruk en ook geen verplichting om te starten met de volgende stap. Wanneer de oude cv-ketel  bijvoorbeeld nog prima draait kan er voor gekozen worden om nog even te wachten.

Voordelen warmteboiler -en warm water opslag combinatie

Belangrijkste voordelen van combinatie van een warmtepompboiler met warm water opslag:

  • geen milieuonvriendelijke accu's
  • stroomverbruik blijft beheersbaar
  • geen leidingwerk in de straten / geen infrastructurele maatregelen
  • afbouw van het salderingssysteem heeft weinig invloed op het rendement van de zonnepaneleninstallatie
  • huishoudens niet meer / of beperkt afhankelijk van prijsschommelingen in de energiemarkt.

Zonnepanelen voordeel

 

Wij verkopen en installeren zonnepanelen voor de laagst mogelijke prijs, zonder concessies te doen aan kwaliteit.

 

Bekijk hier onze voordelige zonnepanelen-pakketten.

Energie in de toekomst

 

Zonder dure en milieuonvriendelijke batterijen, ook in de toekomst gegarandeerd een hoog rendement verkrijgen met uw zonnepanelen?

 

Warmtepompboilers, E boilers, aquathermie en wko

6 zonnepanelen
opbrengst ca. 2200kWh/jaar
2430Wp

Prijs: € 3249 incl. installatie

8 zonnepanelen
opbrengst ca. 2900kWh/jaar
3240Wp

Prijs: € 3889 incl. installatie

10 zonnepanelen
opbrengst ca. 3600kWh/jaar
4050Wp

Prijs: € 4624 incl. installatie

12 zonnepanelen
opbrengst ca. 4400kWh/jaar
4860Wp

Prijs: € 5408 incl. installatie

Hotelload

Hotelload biedt een totaalconcept waarbij wij u uitgebreid en vrijblijvend adviseren over de aanschaf van onder andere zonnepanelen, warmtepompboilers, hoge temperatuur boilers en materialen voor opslag van stroom . Onze professionele adviseurs bekijken en berekenen vrijblijvend samen met u de mogelijkheden en wensen die aansluiten bij uw persoonlijke situatie.

Wij leveren betrouwbaar, degelijk en kritische maatwerk aan de klant die zoekt naar het beste rendement.

Vrijheid met de kracht van de zon

Hotelload levert betaalbare zonnepanelen aan mensen zoals u die flink willen besparen op hun energierekening. Door de zon als energiebron te gebruiken, word u onafhankelijk van energiebedrijven. Hotelload helpt u, want met ons brede assortiment heeft u volop de keus.

Volledige ontzorging

Hotelload biedt deskundig advies over de beste oplossing in uw situatie. Ook nemen wij u op alle mogelijke manieren de zorg uit handen: van het regelen van een subsidieaanvraag tot het vakkundig plaatsen van de set zonnepanelen.

Zonnepanelen met extra rendement

ook in 2025

Onze zonnepanelen-pakketten zijn snel leverbaar, zijn aantrekkelijk geprijsd en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Gratis extra service

assistentie bij:

- Subsidies en regelingen
- Voordelige leningen
- Keuze van energieleverancier

Energie belangen van onze klanten

Hotelload is gesprekspartner bij onderhandelingen met de overheidsinstanties en de energieleveranciers. Bijvoorbeeld over onderwerpen zoals de capaciteit van het netwerk en het opzetten van lokale energieopslag.

Lees meer →

De beste zonnepanelen aanbieding

Niet alleen de beste, maar ook in veel gevallen de voordeligste, aanbieding. De beste, met name omdat we samen met onze klanten willen kijken naar oplossingen voor de gemeenschappelijke energievraagstukken.

Lees meer →

* geen verplichtingen/geheel vrijblijvend

Tijd voor verandering!